esmaspäev, 7. veebruar 2011

Fifteeni šokolaadikook

Retsept pärit Meriti, www.heatoit.com blogist "See šokolaadikook on pärit Jamie Oliveri restoraniketist Fifteen ja on olnud sealses menüüs alates avamisest"

Kasutada tuleb kindlasti 28 cm koogivormi, muidu jääb täidisekiht liiga paks ja ei tardu ära. Täidist peaks põhjale jääma u 2-2,5 cm.

Põhi:
150 g võid
100 g suhkrut
näpuotsaga soola
250 g sõelutud jahu
1 väikese apelsini koor (soovi korral)
1 muna
30 g kakaopulbrit

Täidis:
200 ml piima
568 ml rõõskkoort
30 g suhkrut
350 g tumedat šokolaadi
2 muna

Hõõru esmalt kokku või, suhkur ja sool. Lisa sõelutud jahu ja kakaopulber, riivitud apelsinikoor ja muna. Sega purutaoliseks massiks. Suru palliks ja kata kergelt jahuga. Kui tainas ei taha üldse kokku hakata, siis lisa 1-2 spl külma vett. Tõsta vähemalt tunniks külmkappi.

Rulli tainas lahti ja tõsta võiga määritud 28 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Kui tainas kipub rullimise lagunema, siis lihtsalt paranda surudes tainas sõrmedega paika. Tõsta pooleks tunniks külmappi.

Tee kahvliga koogipõhja augud, kata 28 cm läbimõõduga küpsetuspaberi ja hernestega. Küpseta 180 kraadises ahjus 12-15 minutit kuni põhi on kõva ja veidi krõbe. Tõsta koogivorm ahjust välja ja alanda kuumust 170 kraadi peale.

Pane piim, koor ja suhkur potti ning kuumuta aeglaselt ja õrnalt segades keemiseni. Tõsta tulelt, lisa tükeldatud šokolaad ning vispelda ühtlaseks. Lisa ükshaaval munad ja vispelda uuesti. Vala täidis kannu. Eemalda küpsetuspaber ja herned, pane eelküpsetatud põhi ahju tagasi. Tõmba ettevaatlikult ahjuriiul välja ja vala täidis koogivormi. Lükka riiul ettevaatlikult ahju tagasi ning küpseta 15 minutit kuni täidis veel kergelt võbiseb - see läheb jahtudes kõvemaks.

Enne sööma asumis jahuta veidi, soovi korral valmista päev varem ja hoia serveerimiseni külmkapis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar